Alle macht aan de wereldburger

Daniel Crabeels

 Daniel Crabeels op FB

Gustave Flaubert schreef ooit dat ” haat een deugd is ” ,en ik wil deugdzaam zijn als Flaubert , die zich al heel jong op zijn domein terugtrok , met diep misprijzen voor een schabouwelijke samenleving . De tijd in dewelke hij leefde was ook niet van de poes en hij putte zich herhaaldelijk uit in ellenlange Pantagrueleske opsommingen om de sfeer rondom hem te beschrijven .

Ik ga dit niet doen . De toestand is duidelijk . Wie kan je haten in deze ? . De oorzaak is neutraal , de meeste mensen zijn onschuldig , maar de nonchalance waarmede wij ons door de neoliberale principes in de doeken hebben laten doen , en de wijze waarop de geesten gemanipuleerd geworden zijn , ja gemasseerd zijn geworden, omdat het kaderde in een absurd groeipatroon , voeren ons recht naar de afgrond .

Indien we dit patroon niet doorbreken en er niet in slagen een nieuw waardepatroon in te voeren , dan zullen deze en hierna volgende epidemiëen niet enkel het leven op aarde vernietigen , maar ons bestaan , zeer moeilijk en onzeker maken , … en de wereld tot een chaotisch schouwtoneel herleiden .

Wie wil dit zijn kinderen ,in mijn geval stiefkinderen, andere preferees en kleinkinderen aandoen ? Het is dus de hoogste tijd om aan de alarmbel te trekken . De machinisten en de begeleiders van de trein naar de toekomst , moeten zorgvuldig gekozen worden . Daartoe kunnen behoren zij die deze crisis beheerden, maar ook en vooral zij die duidelijke visies hebben op de toekomst , waarbij hun aandacht vooral zal moeten uitgaan naar overbevolking , klimaat , natuur en bestrijding van de armoede op wereldschaal .

Dan zal mijn haat als vanzelf veranderen in vertrouwen en verwondering over de flexibiliteit van de mensheid en haar inventiviteit om eindelijk de reeds lang gekende oorzaken van ellende in deze wereld aan te pakken.

Zoals wijlen Ulrich Libbrecht stelde , moeten we ” burgers van de wereld “. worden om dit te klaren en kunnen we ons niet langer laten inpakken door winstbejag , nationalisme en populisme . Misschien moeten we beginnen met een omgekeerd cijnskiesstelsel , waarbij boven een bepaald vermogen en inkomen , elke zeggingskracht wordt gereduceerd . Een wereldregering van de ” integeren ” , ” deugdzamen ” , ” empathische leiders ” .

Ik hoop dat ik niet vol haatgevoelens wakker word van deze mooie droom . Want zo veel tijd is er niet meer en heb ik niet meer . Ik hoop dat mijn papegaai de boodschap verder verspreidt .Die van Flaubert werd befaamd . Het gaat niet om mij , noch om mijn papegaai , maar om de boodschap .
De wereld verandert slechts in geval van nood , als een algemeen sociologische toestand de tijd rijp maakt . In de jaren zestig en zeventig zongen wij ” The times they are a changing “, geïnspireerd door Joan Baez , Bob Dylan en ja hoor Simon Vinkenoog … en nog vele anderen . Daar is niets van terecht gekomen , dat huidige crisis kon tegenhouden , ondanks vele parallelle ontwikkelingen . Ik denk dat nu de tijd gekomen is om de kern van het probleem aan te pakken .

Dat begint met de ootmoedige erkenning dat de mens niet de heerser is van de natuur , maar er onderdeel van is , en dat hij dit steeds voor ogen moet houden en een einde moet stellen aan dit kwalijke paradigma, dat door vele dommeriken geprogageerd en in stand gehouden wordt tegen beter weten in . Dat is de eerste filosofische stap die zich onmiddellijk in een andere verhouding mens – wereld moet vertalen . Dat is éénvoudig en helemaal niet moeilijk . Boodschappen moeten duidelijk en éénvoudig zijn . Dat heeft Ulrich Libbrecht me geleerd , samen met de wijsheid van dit niet over te laten aan anderen , of diegenen die de problemen creëerden , want die zijn niet in staat ze op te lossen , laat staan dat ze dat al zouden willen, en niet zouden willen terugkeren naar het vroegere normaal. ” Debout les crabes , la marée monte “

Over annie goossens

Oostende Terminus na een zwervend leven. Terug naar mijn west-vlaamse roots en het ontdekking van mijn oorspronkelijke taal
Dit bericht werd geplaatst in Non classé. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s