Nu meer begrip voor allochtonen

9409383.jpeg
Jos Coopman (links) leert van Hossai Popal uit Afghanistan hoe je boulani bereidt. – Foto Benny Proot

OOSTENDE 13 OOSTENDENAARS VOLGEN CURSUS OM ANDERE CULTUREN TE LEREN KENNEN

Met een Afghaanse maaltijd is in Oostende de cursus Nieuwe Buren afgesloten. 13 Oostendenaars leerden in enkele weken de culturen van de nieuwe stadsgenoten kennen. Een succes, want de meestal oudere deelnemers geven aan dat ze minder snel zullen oordelen over allochtonen. “Ik ga nu geregeld naar de exotische winkels aan de Torhoutsesteenweg”, zegt Jos Coopman (61).

Met 140 verschillende nationaliteiten is Oostende een multiculturele stad. Bij veel Oostendenaars roept dit vragen op: wie zijn die mensen, hoe leven zij hier? Om mensen van verschillende culturen met elkaar in contact te brengen, werkten Open School en de Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties (FMDO) samen. “Het idee was om de ontmoetingen tussen autochtone Belgen en de nieuwkomers te stimuleren. Wij geven als Open School zowel les aan mensen van hier als nieuwkomers die Nederlands willen leren. We zitten in een tijd waarin er weinig begrip is voor elkaar, maar door hen met elkaar in contact te brengen, kunnen we dat oplossen”, zegt Ann Pylyser van Open School.

Gisteren werd de lessenreeks afgesloten met een Afghaanse maaltijd. Hossai Popal uit Afghanistan bereidde samen met de cursisten lekkere boulani, een typisch Afghaans gerecht. En het opzet is geslaagd, want aan het einde van de rit stelden de overwegend oudere inwoners van de stad dat ze minder bang zijn, en dat ze minder snel zullen oordelen als ze iemand van een andere origine op straat zien lopen. Er onstond zelfs een vorm van solidariteit.

Zo bracht André Geedts (74) al geschenkjes van Sinterklaas naar de kinderen van een man uit Syrië die hij tijdens de cursus had leren kennen. “Hij had me uitgenodigd om eens thee te komen drinken. Dat was een week voor Sinterklaas. Ik zag hoe de kinderen op school wel hoorden van de Sint, maar niet betrokken werden bij het gebeuren. Ik heb daarom wat snoep en speelgoed gekocht en ik heb dat gebracht naar het gezin. Ik heb aan de kinderen uitgelegd dat Sinterklaas een gebruik is uit België en nu ze hier wonen, krijgen zij ook een cadeau. Ze waren daar heel blij mee.”

Halve waarheid

Ook Jos Coopman (61) liet bepaalde vooroordelen vallen. “We hebben tijdens één van de lessen een bezoek gebracht aan de exotische winkels aan de Torhoutsesteenweg. Vroeger zou ik daar nooit zijn binnengegaan, maar nu ga ik regelmatig terug. Je hebt er bepaalde producten die je niet gemakkelijk vindt en ze werken ook met een korte keten”, vertelt Jos. Hij is dan ook tevreden dat hij heeft deelgenomen. “Deze ervaring heeft me opnieuw geleerd dat elke waarheid maar een halve waarheid is. Je krijgt soms een eenzijdig beeld van allochtonen en hier hebben we geleerd dat het zinvol is om een brede kijk te hebben op de verschillende culturen.”

Nieuwe cursus

Ook Hossai is blij met de interesse. “Ik woon al zeven jaar in Oostende. Het is heel positief dat mensen met elkaar in contact komen. Er zijn de jongste tijd veel slechte dingen gebeurd en dan doet het goed om mensen te leren kennen.” De cursus komt volgend jaar terug. Wie interesse heeft, kan terecht bij annpylyser@open-school.be.

Over annie goossens

Oostende Terminus na een zwervend leven. Terug naar mijn west-vlaamse roots en het ontdekking van mijn oorspronkelijke taal
Dit bericht werd geplaatst in Nieuwe Buren, Oostende, Open School. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s