Netwerk Tegen Armoede – 17 oktober, Investeren in wonen

In Oostende :

“SOEPE AN D’ HORLOGE”, MAANDAG 17 OKTOBER,

5 VÓÓR 12 VAN 11u55 TOT 13u30 AAN D’ HORLOGE

IN HET LEOPOLDPARK TE OOSTENDE.

MEER INFO

Annemie De Leyn

059/80.18.83

annemiedeleyn@open-school.be

16/9/2016

 

Een maand voor 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, trekt het Netwerk tegen Armoede de campagne Investeren in wonen op gang.

Mensen uit de 59 verenigingen waar armen het woord nemen kozen voor dit thema omdat de wooncrisis steeds meer Vlamingen hard treft.

Een gebrek aan betaalbare woningen en de gebrekkige kwaliteit van veel sociale en private huurwoningen maakt dat tienduizenden Vlamingen in woonnood verkeren.

Hoog tijd voor doortastende maatregelen, op korte én lange termijn.   Wie moet huren op de private huurmarkt, betaalt vaak een te hoge huur of woont in een woning van slechte kwaliteit. Meer dan 100.000 mensen wachten op een sociale woning en de wachtlijst wordt steeds langer. 100.000 mensen die noodgedwongen moeten overleven in vaak slechte, te dure woningen op de private huurmarkt.

De gemiddelde wachttijd loopt op tot 3 jaar, maar grotere gezinnen wachten vaak nog veel langer.

Volgens het recentste Groot Woononderzoek houdt 30 % van de private en 35 % van de sociale huurders na betaling van de huur onvoldoende budget over om rond te komen.

Ook de slechte kwaliteit van de woningen brengt mensen in de problemen. 47 % van de private huurders, maar ook 44 % van de sociale huurders leven in woningen van ontoereikende kwaliteit, zegt hetzelfde Groot Woononderzoek. Dat cijfer loopt op tot maar liefst 56,2 % voor mensen met een laag inkomen die huren op de private markt.  Het mag duidelijk zijn dat de Vlaamse wooncrisis een groeiend probleem is dat steeds meer mensen nog dieper in de armoede duwt.

Daarom lanceert het Netwerk tegen Armoede vandaag de campagneblog https://investereninwonen.net/. Daar vindt u verhalen van mensen in woonnood en voorbeelden van hoe het anders en beter kan. Tussen nu en 17 oktober zullen we zowel schrijnende als hoopvolle verhalen op deze blog publiceren.

Om de Vlaamse wooncrisis een halt toe te roepen, heeft het Netwerk tegen Armoede vier voorstellen klaar die we in aanloop naar 17 oktober onder de aandacht gaan brengen:   ·

Verhoog de ambitie voor aantal en kwaliteit van sociale woningen ·

Ondersteun meer private huurders met een huursubsidie ·

Investeer meer in de huurmarkt, bijvoorbeeld door een verdere hervorming en heroriëntering van de woonbonus ·

Bestrijd discriminatie met praktijktests en andere gerichte maatregelen.

Meer info op https://investereninwonen.net/.   Onze achtergrondnota leest u hier.

Source : Netwerk Tegen Armoede – 17 oktober, Investeren in wonen

 

Over annie goossens

Oostende Terminus na een zwervend leven. Terug naar mijn west-vlaamse roots en het ontdekking van mijn oorspronkelijke taal
Dit bericht werd geplaatst in Non classé. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s