Fotografie in de Kunst en Cultuur cursus

Is fotografie kunst ?

Het begin

Dit is de allereerste foto ooit gemaakt!
Niépce wordt beschouwd als één van de uitvinders van de fotografie. Hij begon in 1793 te experimenteren met processen om optische foto’s te verkrijgen. Deze waren gericht op het ontwikkelen van een procedé om met behulp van een camera een etsplaat te kunnen maken. Op Wikipedia hier
Le_Gras_Joseph_Nicéphore_Niépce

Daguerre maakte rond 1837 de eerste goede scherpe foto. Vanwege de hoge ontwikkelingskosten moest Daguerre zijn kostbare patenten duur verkopen, en ook door de ingewikkelde apparatuur was fotografie aanvankelijk alleen mogelijk voor welgestelden. In de jaren zestig verdween de daguerreotypie van het toneel.
Eerste foto ooit van een landschap 1838  (Boulevard du Temple)
daguerreOp Wikipedia

William Henry Fox Talbot (11 februari 1800 – 17 september 1877)
talb

Talbot geldt als uitvinder van het negatiefproces in de fotografie, dat meerdere afdrukken van een negatief van een afbeelding mogelijk maakte. Tot dan was elke foto een uniek exemplaar. In 1841 patenteerde hij na lang experimenteren de calotypie, ook wel ‘talbotypie’ geheten, een chemisch proces om een negatief af te drukken op papier.

Barcode: 10311408 Photo Studio, Science Museum, London Scan Date: 06/02/07 Colour Profile: Adobe RGB (1998) Gamma Setting: 2.2 Please note: This image is currently not fully processed.

Barcode: 10311408
Photo Studio,
Science Museum, London

Op Wikipedia hier

Julia Margaret Cameron (meisjesnaam: Julia Margaret Pattle; Calcutta, 11 juni 1815Kalutara (Ceylon), 26 januari 1879) was een Brits fotografe. Ze werd bekend vanwege haar portretten van bekende personen en mythologische scènes.

Cameron kreeg toen ze 48 jaar oud was een camera cadeau en begon daarna haar fotografische carrière. Hoewel ze slechts elf jaar actief was als fotografe had haar werk grote invloed op de ontwikkeling van de fotografie. Haar stijl van nauw afgesneden portretten wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt bij onder andere pasfoto’s.

Julia Margaret Cameron Ophelia (Mary Pinnock) Albumen print, 1867 From Julia Margaret Cameron’s Women

Julia Margaret Cameron
Ophelia (Mary Pinnock)
Albumen print, 1867
From Julia Margaret Cameron’s Women


wiki hier

Over annie goossens

Oostende Terminus na een zwervend leven. Terug naar mijn west-vlaamse roots en het ontdekking van mijn oorspronkelijke taal
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Kunst en Cultuur, Oostende, Open School. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s