Een schilderij bespreken

Een voorbeeld van wat wij doen @Kunst en Cultuur.
Een van de cursisten bespreekt Study of the trunk of an elm tree van Constable

(c) Paintings Collection; Supplied by The Public Catalogue Foundation

(c) Paintings Collection; Supplied by The Public Catalogue Foundation

 

OPEN  SCHOOL   :     KUNST EN CULTUUR

Opgave   :   Bespreek een schilderij aan de hand van de les “Een schilderij bekijken”

CompositieStudy of the trunk of an elm tree   (1821)   –   (30 x 25 cm)

Kunstschilder : John Constable  (1776 – 1837)

Het schilderij geeft een stukje natuur weer.

Het betreft een figuratieve afbeelding van een grasperk met een boom waarvan de stam zichtbaar is alsook enkele wortels en de onderste twee takken waarvan het bladerdek een deel van de achtergrond aan het oog onttrekt.

De stam staat dominant op de voorgrond afgebeeld en beslaat de ganse hoogte van het schilderij. De breedte van het werk is voor een derde ingenomen door de boom.
De stam is zeer gedetailleerd – bijna fotografisch – weergegeven als een verweerde en met mos begroeide schors.

Het bladerdek van de twee zichtbare takken is eerder vaag en donkergroen geschilderd met groengele stipjes. Enkel de beschaduwde onderkant van de takken is zichtbaar en hebben een donkerbruine tot zwarte kleur.

De achtergrond wordt gevormd door een donker tot lichtgroen grasperk dat het onderste derde van het schilderij beslaat. De bovenste twee-derden van de achtergrond bestaat uit een vage groene schijn van heesters en bomen met daar middenin – en ten dele verborgen door de boom – een witte en lichtblauw omrande opening in het bladerdek waardoor het licht binnenvalt op een deel van het grasveld, dat op die plaats een geelgroene kleur krijgt.

De gebruikte kleur voor het schilderij is overwegend groen met een beetje bruin en zwart voor de stam en de takken van de boom. De achtergrond kleurt op twee kleine plaatsen wit en blauw als open lucht.

Het werk is zeer realistisch geschilderd met zin voor details zoals die in de natuur te zien zijn.

Het schilderij is van de hand van John Constable – geboren op 11 juni 1776 in East Bergholt in het graafschap Suffolk en overleden in London (Hampstead) op 31 maart 1837 op de leeftijd van 61 jaar. Hij groeide op in een welstellend burgergezin daar zijn vader een brouwer in goeden doen was. Hij huwde met Maria Bicknell van hogere afkomst en kreeg zeven kinderen. Hij leefde in het Engeland van eind achttiende – begin negentiende eeuw waar de burgerij als nieuwe klasse zijn intrede doet. Deze burgerij is begoed en wil deelnemen aan het sociaal leven door interesse te tonen voor de kunst. De beeldende kunst brengt ook meer onderwerpen van het dagelijks leven zoals voor de muziek de concerten  voor het publiek zich aanmelden in daartoe speciaal ingerichte privé-zalen. Dit geldt eveneens voor het theaterleven.
Door zijn maatschappelijke stand kon Constable zich volledig toeleggen op de schilderkunst.
Hij is gekend als Engels aquarellist en wordt beschouwd als de vader van het landschapschilderen. Zijn werken zijn gekend en bewonderd voor de lichteffecten en ook de wolkenluchten in zijn grote werken.
Het schilderij draagt de titel “Study of the trunk of an elm tree”. Het werd in 1821 geschilderd met olieverf op doek en was bedoeld als studie voor grotere werken en is daarom slechts 30 op 25 cm groot. Niettemin is het van een zeer hoogstaande kwaliteit. Het merendeel van zijn werken zijn volledig in de natuur zelf geschilderd. Dat vloeide voort uit zijn zin voor het realisme in zijn werk. Hij diende de werkelijkheid constant voor ogen te hebben bij het schilderen. Hij kantte zich tegen het academische in de kunst.

Het werk spreekt mij aan omwille van zijn compositie met de boom indrukwekkend op de voorgrond. Daarenboven geeft het werk mij een gevoel van contact met de werkelijkheid door de realistische weergave en het sfeervol gebruik van keuren.
De grotere werken van Constable geven veel beter de sfeer aan dan zijn studies alhoewel de
“Study of the Trunk of an Elm Tree” algemeen wordt erkend als een hoogstaand sfeervol werk.

Ik vind het schilderij mooi en het spreekt mij aan omwille van ……. Ik ben nog steeds op zoek naar het waarom alhoewel het waarom niet op de eerste plaats komt als het over Schoonheid gaat. Het waarom sluit aan bij de rede en dat is geen bril om naar een kunstwerk  te kijken.

Over annie goossens

Oostende Terminus na een zwervend leven. Terug naar mijn west-vlaamse roots en het ontdekking van mijn oorspronkelijke taal
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en Cultuur, Oostende, Open School. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s