Teloorgang van het Platte Land

rmonoosZe waren allemaal omgewaaid want hij had ze te licht gemaakt en niet op de wind gerekend. Zeshonderd kruisen. Zeshonderd kruisen uit piepschuim. Soms kan één man wél het verschil maken of zich doen opmerken. In de Zuid-Bretonse stad Sainte-Anne-d’Auray vond een landbouwer het nodig om aandacht te vragen voor de naar schatting zeshonderd Franse vakgenoten die het voorbije jaar onder druk van de lamentabele economische omstandigheden waarin ze de kop boven water moeten proberen te houden een eind aan hun leven hadden gemaakt. Dat zijn zeshonderd kruisen die hij op het ruime plein voor de kathedraal had geplaatst, waren omgewaaid, verhoogde in zekere zin nog hun expressiviteit. Het was een indrukwekkend signaal – misschien was het wel geïnspireerd op een gelijkaardige actie, een tijd geleden in onze Westhoek, toen David Van Reybrouck, ook met kruisen, aandacht vroeg voor het feit dat die sombere kleistreek een van de hoogste suïcideratio’s van heel Europa heeft. De ‘initiatiefnemer’ sprak in de microfoon die hem werd voorgehouden: ‘Er is nooit aandacht voor omdat ze niet allemaal op dezelfde dag zelfmoord plegen. Zoals een vliegtuigcrash altijd het nieuws haalt terwijl er diezelfde dag een veelvoud van het aantal mensen dat daarbij is omgekomen sterft in het verkeer. Nu eens één, dan drie dagen niets, dan twee op een dag: die zichzelf dodende boeren halen de pers niet. Maar als je ze allemaal zou samentellen…’ Een vrouw werd ook om haar mening gevraagd. Zij had het over de velen die mislukten in hun poging en zwaar verminkt verder moeten.

Auteur Pascal Cornet hier

Over annie goossens

Oostende Terminus na een zwervend leven. Terug naar mijn west-vlaamse roots en het ontdekking van mijn oorspronkelijke taal
Dit bericht werd geplaatst in Non classé en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s