9 keer Belgisch op het Filmfestival van Oostende

10/09/15 om 11:18 – Bijgewerkt om 11:25

Zoals elk jaar zijn de Belgen uitstekend vertegenwoordigd op het Filmfestival van Oostende, dat plaatsvindt van 11 t.e.m. 19 september Het is uitkijken naar openingsfilm Café Derby en afsluiter Cafard. Heel wat Belgen maken ook hun opwachting in buitenlandse films.

9 keer Belgisch op het Filmfestival van Oostende

Galloping Mind © gf

CAFÉ DERBY

Het Filmfestival van Oostende zet graag nieuw talent in de verf en dat is dit jaar niet anders. Het festival gaat vrijdag zelfs van start met een debuutfilm, Café Derby vanLenny Van Wesemael. Van Wesemael voert Georges (Wim Opbrouck) op, een marktkramer met een neus voor zaken. Wanneer hij een café kan huren dat naast het terrein ligt waarop de paus een openluchtmis zal geven, gaat Georges’ commerçantenhart hevig bonken. Naast Wim Opbrouck zijn de hoofdrollen voor de Nederlandse actrice Monic Hendrickx (Penoza) en voor de 14-jarige Chloë Daxhelet. Ook Geert Van Rampelberg, Marc Van Eeghem en Ben Segerssieren de payroll. De muziek is dan weer van Lady Linn, van wie Van Wesemael eerder al enkele videoclips regisseerde. Op 16 september komt Café Derby uit in de bioscoop.

Onze filmkenner Dave Mestdach zag Café Derby al. Hier vind je zijn oordeel. Een uitgebreid interview met hoofdrolspeler Wim Opbrouck lees je hier.

trailer hier

Een week na de openingsfilm van het Filmfestival van Oostende sluit een bijzondere animatiefilm het festival af. Cafard is het langspeeldebuut van Jan Bultheel en vertelt het verhaal van worstelaar Jean Mordant. Op het moment dat hij in 1914 wereldkampioen wordt, wordt zijn dochter Mimi aangerand door Duitse soldaten. Mordant wil dat onrecht wreken en neemt dienst in het Belgische ACM-korps, de eerste pantserdivisie ter wereld.

De cast van Cafard is een boeiende mix van gevestigde namen en nieuw talent. Wim Willaert (Eigen Kweek) vertolkt Mordant. Wat het interessant maakt, is dat de acteurs niet zomaar stemmen inspreken. Hun mimiek en bewegingen worden in kaart gebracht door middel van motion capture en facial tracking en daarna overgezet op de animatiefiguren.

trailer hier

Choreograaf Wim Vandekeybus integreert al jaren film in zijn voorstellingen, maar nu heeft hij ook zelf een fictielangspeler (foto) gemaakt, Galloping Mind, een verhaal over een tweeling die vlak na de geboorte gescheiden wordt. Het meisje groeit op in de middenklasse, haar broer moet het op straat zien te rooien.

Voor de film ging Vandekeybus in Hongarije draaien. De kindacteurs die je ziet zijn plaatselijke kinderen, waaronder wezen. Naast kinderen maakte Vandekeybus ook van paarden en water cruciale spelers. Belangrijke rollen in het huzarenstukje zijn er voorJerry Killick, Natali Broods en Orsi Tóth. Wie de print in de bioscoop wil gaan bekijken, kan dat vanaf 9 september.

zie volledig artikel hier

Over annie goossens

Oostende Terminus na een zwervend leven. Terug naar mijn west-vlaamse roots en het ontdekking van mijn oorspronkelijke taal
Dit bericht werd geplaatst in FFO, Oostende en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: