Kunstenaars met water aan de lippen

Iedereen in het sop als protest tegen cultuurbeleid Sven Gatz (Open Vld)

06-08-15, 08.58u – EVELYNE COUSSENS
2Na iedere voorstelling krijgen toeschouwers vandaag een ‘vakantiekaartje’ waarmee ze Gatz persoonlijk kunnen aanschrijven. ©Filip Claus

In Oostende springen al eens wat mensen in het ruime sop, maar zaterdag gebeurt dat massaal voor de goede zaak. Een groep theatermakers roept zo veel mogelijk mensen op om samen met hen in zee te gaan, en zo aandacht te vragen voor de kunstprojecten die cultuurminister Sven Gatz recent in de kou zette. De boodschap: “Het water staat ons aan de lippen.”

Als ontmoetingsfestival par excellence is het Oostendse Theater Aan Zee sowieso een broeihaard van artistieke ideeën en samenwerkingen – en tja, soms ook van rebelse plannen. Een aantal kunstenaars van verschillende generaties nam tijdens het festival het initiatief om het brede publiek te informeren over de beslissingen die minister van Cultuur Sven Gatz eind juli nam omtrent de project- en ontwikkelingssubsidies (DM 31/7). Drie van de vijf positief beoordeelde dossiers kregen daarbij uiteindelijk toch geen geld.

Aangezien de project- en ontwikkelingssubsidies vooral bedoeld zijn om jonge makers, individuele kunstenaars en kleine organisaties in het veld te laten instromen, dreigt een hele nieuwe generatie in de wind gezet te worden, zegt Janne Desmet, een van de artiesten van TAZ. “Een festival als Theater Aan Zee, waar het jong theaterwerk zo’n belangrijke plaats inneemt, zal dat ongetwijfeld voelen. Dat betekent meteen ook dat het publiek de kennismaking met dat verrassende en prille werk dreigt te mislopen.”

Door het aanbod te verschralen tref je niet alleen een sector of festival, maar vooral een nieuwsgierig publiek

REGISSEUR YVES DE PAUW

Om de vele enthousiaste Theater Aan Zee-bezoekers daarvan op de hoogte te brengen, organiseren Desmet en kompanen onder de noemer Hoogtijd enkele acties. Zo krijgen de toeschouwers vandaag na elke voorstelling een ludiek vakantiekaartje in de handen gedrukt waarmee ze Gatz persoonlijk kunnen aanschrijven – voor de verzending zorgt Hoogtijd zelf. Om het beeld te maken verleende fotograaf Filip Claus spontaan zijn medewerking. Desmet zelf, maar ook actrice Marijke Pinoy, regisseur Yves De Pauw en een achttal moedige medestanders sprongen gisterenochtend in alle vroegte in de zee.

Zaterdag hopen de activisten dan weer zo veel mogelijk cultuurliefhebbers te verzamelen om het beeld van Claus nog eens over te doen, maar dan en masse. Want wat op het spel staat zijn niet de belangen van een select groepje kunstenaars, vindt Yves De Pauw, “maar die van een breed publiek, zoals dat bij uitstek op Theater Aan Zee te vinden is. De mix van gevestigde waarden en jong talent is uniek en je voelt dat mensen speciaal voor die veelzijdigheid komen. Door dat aanbod te verschralen tref je niet alleen een sector of een festival, maar vooral een nieuwsgierig publiek recht in het hart.”

De actie van Hoogtijd vindt plaats op zaterdag 8 augustus. Om 12 uur wordt er verzameld aan de achterzijde van het Kursaal, op de dijk.

Het ‘vakantiekaartje’. ©Filip Claus

Digitaal? Op papier?

Over annie goossens

Oostende Terminus na een zwervend leven. Terug naar mijn west-vlaamse roots en het ontdekking van mijn oorspronkelijke taal
Dit bericht werd geplaatst in activisme, Oostende en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s