Filmclub 62 Oostende

Morgen:donderdag 05-03-15 Timbuktu

Kijk hier voor het programma

Filmclub 62 vierde enkele jaren terug zijn 50- jarig bestaan. Een prestatie voor een feitelijke vereniging, die sinds tientallen jaren niet meer behoort tot een koepelorganisatie.

De club is een culturele vereniging die als doel heeft de filmcultuur te bevorderen. Al meer dan 50 jaar brengen we een eigenzinnige mix van actuele, klassieke, avant-garde en cult-cinema. Een perfect Arthouse huwelijk. Door haar uitgebreid aanbod aan genres is Filmclub 62 vandaag de dag een vaste waarde bij een ruim publiek van Oostendse cultuurliefhebbers.

Bij de start, onder de naam “Het Rode Scherm”  maakte de vereniging deel uit van de socialistische zuil en werden de films in de “Noordstar” gedraaid, met specifieke voorstellingen voor ouderen en daarnaast de ‘moeilijkere film’ voor de echte liefhebbers.

Het hoeft geen betoog dat de filmclub het moeilijk kreeg, bij de opkomst van televisie en op het ogenblik dat de kwaliteit van de projectie in de cinema’s omhoog schoot. Het werd tevens een lijdensweg op zoek naar een geschikte zaal om een betere projectie en klankweergave te brengen.

Met eigen projectoren werd eerst gedraaid in 16 mm in de toneelzaal van het Feestpaleis, waar ondermeer een retrospectieve “Eisenstein” werd gebracht. Uiteindelijk belandde Filmclub 62 via de Corso, in de Rialto.

In 1979 behaalde de Oostendse cineast- en intussen erelid- Raoul Servais op het filmfestival van Cannes, de “Gouden Palm” voor de animatiefilm “Harpya”. Bij deze gelegenheid werd in cinema Rialto een retrospectieve georganiseerd, die bijgewoond werd door niet minder  dan 800 aanwezigen.

Begin jaren tachtig was de wens om volledig onafhankelijk te kunnen programmeren zo groot dat de toenmalige voorzitter van de filmclub, cinema Metro overnam en herdoopte in Ciné Studio. De Studio zou een aantal jaren onderdak bieden, maar toen dit project niet rendabel bleek, werd uiteindelijk een overeenkomst gesloten met ciné Rialto.

Het twintigjarig bestaan werd gevierd met de wereldpremière van de film “Vénom”, in het Casino-Kursaal, in aanwezigheid van de acteurs en regisseur, en bracht ruim duizend leden bijeen.

Sinds de jaren zeventig brengt de filmclub 5 maal per jaar een tijdschrift uit, waarin het programma aangekondigd wordt en films besproken worden. De ruim 2000 leden ontvangen dit gratis.

Aan de vertoningen in ciné Rialto kwam noodgedwongen een eind door de sluiting van deze laatste stadscinema in Oostende. De uitbaters moesten de handschoen in de ring werpen toen ze het in het slechte economische klimaat niet meer zagen zitten te investeren in een digitale uitrusting.

Sinds januari 2013 verwelkomen we onze leden in Kinepolis Oostende: elke donderdag en de derde dinsdag van de maand, van september tot begin juni, met uitzondering van de schoolvakanties.

Filmclub 62 richt zich o.m. op de auteursfilm, de Europese en wereldcinema, die meestal minder commercieel is. Het is onze betrachting ook deze films in onze stad te brengen. De aandacht gaat in het bijzonder naar het sociaal en kritisch engagement in de film. Pellicule is onmiskenbaar belangrijk in de ontvoogdingsstrijd. Samen met gelijkgestemden vragen wij via het grote doek aandacht voor alle vormen van onderdrukking;  intolerantie, misbruik van politieke en godsdienstige macht, de problemen van de derde en de vierde wereld.

Sinds een drietal jaar werkt Filmclub 62 ook mee aan het Film Festival Oostende. We brengen er een eigengereide selectie uit de Arthouse films, doorgaans in première voor ons land.

Filmclub 62 is een ongebonden en open vereniging. Laat via onze e-mail je opmerkingen en suggesties kennen.
Wil je meewerken, geef ons gerust een seintje.

E-Mail
filmclub62@telenet.be

Over annie goossens

Oostende Terminus na een zwervend leven. Terug naar mijn west-vlaamse roots en het ontdekking van mijn oorspronkelijke taal
Dit bericht werd geplaatst in Cinema, Kinepolis, Oostende en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s